Friday, 16 September 2011

My Love Hamster Si Gomok =)

Si Gomok ^_^

x reti duk diam lngsung ^_^
aku nk share la ckit psal binatang ksayangan aku nie..aku bli die bln Januari 2011 pd waktu tue aku x pasti bpe umur sie yg pasti gomok nie jantan..hehehe thn lpas aku pnah jgk bli tp semua dh bg org sbb makin lama makin byak..tikus nie kn phm2 jer la skali die give birth bkn 1-2 lbh la 5-6 ekor cm tue la..heheh mak aku dgn rela hati tpaksa la agih2 kn kt org..so nie mak jgk yg nk bli lg..aku ikutkan jer la..boring kternyer x der kawan..bila dh ade si gomok nie at least blh gak main2 ngn die kn wpn x der la best sgt tp boleh la..heheh


loveNANA ^_^

Thursday, 15 September 2011

Mari sama2 kita membantu Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri (Rara Zikry) sembuh dr penyakit yg dialaminya


On 19th of March 2010, Zarith Nadhira went into coma for 2 months due to a mild asthma. Initially she was admitted at Darul Ehsan Medical Centre Shah Alam, subsequently referred to Subang Jaya Medical Centre, was admitted in ICU. Alhamdulillah she woke up from coma but was unable to speak or communicate with her parents, relatives & friends. She needs to be fed through a tube at her lower abdomen.... Her hands & legs were stiff until today and she needs further medical treatment from specialists at University Hospital. Her diagnosis is Hypoxic Ischaemic Encephalopathy, in simple explanation : brain injury due to lack of oxygen because she had difficulty breathing. Hospital cost for the treatment at Subang Jaya Medical Centre came about RM80,000.00 not to include the cost at DEMC and later some other cost incurred at Sunway Hospital. This time her follow up treatment at Hospital University require intrathecal medications for her spastic episodes which would involve

1) EDM Lumber Drainage Kit, Qty 1 costing RM900.00 per unit
2) IT Baclofen test doses 1ml/vial (50mcg/ml) Qty 3 costing RM115.00 per unit
3)Intrathecal Drug Delivery Package
i.e Synchromed Programmable Pump, Two piece catheter kit, Tunnel rod Qty 1 costing RM45,000.00
4)IT Baclofen 20ml/vial (500mcg/ml) Qty 1-2 vials /mth costing RM670 per unit

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=108784762554993&set=a.108783975888405.10319.108780165888786&type=1

www.medtronic.com/health-consumers/severe-spasticity/therapy/what-is-it/index.htm

This time the cost would be about RM47,000.00 excluding hospital fees.
The treatment were so costly as such we hope donations from you will lighten the burden that Nadhira's parent had to bear. Thank you for your kind donations and may Allah bless you.

Maybank Account Details
Account Holder Name: Zarina Binti Amir
Account Number: 112183147486
SWIFT CODE MBBEMYKL

Please contact Zarina Amir (Nadhira’s mother) @ 012-3603509 or email zarinazikry@gmail.com for further infos.

Much love,
Mediha Omar
(Nadhira's cousin)


Pagi2 smpai2 opis aku terpana dgn page Contribution for Rara Zikry's medical expenses kt FB..x tau la bila dan smpai bila tp kita sebagai umat islam sama2 la kita doakan kesejahteraan dan kesihatan Rara Zikry nie,aku pn dgn bsar hati nk share la kt kwn2 aku copy and paste info die..kesian jugak aku tgk die..ye la allah klau nk bg ujian bila2 masa jer kn..so tanpa sebarang ragu2 lg mari la sama2 kita mbantu beliau x kisah lar segi ape pon jnji kita ikhlas..korg boleh pg page die klik je kt link nie

Wednesday, 14 September 2011

Senarai barang yang mengandungi unsur xxxx

TQ ^_^

Ref post ini (kredit comment dari naia & berita harian online)
http://baheis.islam.gov.my/web/musykil.nsf/0/19a78d105d1d060848256c540083aeb8?OpenDocument

http://berita-harian-online.com/senarai-barang-yang-mengandungi-unsur-babi/


1. JAKIM mengucapkan terima kasih kerana mengingatkan orang ramai khususnya pengguna Muslim tentang pemilihan barang makanan.
2. Isu yang dikemukakan oleh puan di atas adalah isu lama dan dibuat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, kerana apabila pihak JAKIM membuat siasatan nama mereka yang dikaitkan dalam Kajian di Pusat Pengajian Tinggi tidak wujud dan pihak universiti tidak pernah mengarahkan mana-mana pensyarah atau pelajar membuat kajian terhadap produk yang dimaksudkan.
3. Sebagai panduan puan, dinasihatkan supaya menggunakan produk yang ada tanda halal JAKIM atau Jabatan Agama Islam Negeri dan sekiranya terdapat kemusykilan pada barangan yang ada tanda halal JAKIM diminta supaya mendapatkan nama produk dan pengeluar dengan jelas dan rujuklah kepada JAKIM atau lihat laman web JAKIM melalui internet.
4. Elakkan dari membeli barangan keluaran luar negara yang ada campuran daripada bahan yang bersumberkan haiwan.

xxxx SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK ****
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT ****, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)

> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
> 6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK **** DAN BINATANG TIDAK HALAL )

> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady’s Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady’s Choice Jelly

> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND
Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm – Pringles Potato Chips – tidak HALAL !!
AMARAN OLEH KERAJAAN M’SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Ref. Message: Pringles Potato Chips
Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know…….. I have checked. It’s true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

TOP URGENT…….. PLS FORWARD TO OUR MUSLIM FRIENDS… Forward
this to your pork-free muslim friends. Beware of what ou eat.

Saya juga tidak pasti kesahihan benda nie semua..so kawan2 blh la refer kepada laman web  JAKIM www.halaljakim.gov.my untuk maklumat lebih jelas.

Siapa2 yang nak komen dan beri pendapat silakan.


loveNANA ^_^

Tuesday, 13 September 2011

Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea



yeay!! 

hasil dr menilik blog MyfaraFLK here we come..ape2 pon klau nk join click la link di bawah ye..
Tarikh tutup penyertaan 22 September 2011.


click http://asmaradayana.blogspot.com/2011/08/giveaway-souvenir-dari-jepun-dan-korea.html

Monday, 12 September 2011

Giler The Sim Social dlm FB =)

haha!! 

dgn wujudnye The Sim Social game dlm FB baru2 nie aku telah terjebak dan telah melekat dpan PC hari2 k..heheh best la games nie..sjer la dpt hilang bosan2 x der kjer..opss..bkn x der kjer tau..semua kjer aku dh siap tau..bler dh siap kjer br la blh main games..heheheh 

nie la die games The Sim Social kt FB

so setelah beberapa hari aku mnjalankan kerja aku nie..tue la die hasilnye..so kawan2 lain ape lagi jom la main games nie..pas 2 jgn lupe add aku jd neighbour..heheheh

Friday, 9 September 2011

Lagi pasal RAYA xoxo

ok mari kte samb crita k..

semalam aku dh post smua psal raya pertama kn..ok ari nie aku nk crite ape ksudahannye Hari Raya aku pd thn nie..
seperti yg telah dirancang aku telah membooking chalet Pak Itam d'cherating..setelah berhari2 aku survey,call smua chalet ngn hotel yg ade kt cherating tue akhirnya Pak Itam Chalet telah mjadi pilihan aku dan tlah dipersetujui oleh mak ngn abah..nie smua abg la nie nk chalet sgt kn...so kna la cr chalet,ktenye nk dkat ngn laut nk mhirup udara segar laut..KATENYE!! heheheh nie aku tnjuk chalet pak itam nie..nice la, simple x serabot,dekat sgt ngn pantai..yg pnting MURAH beb! 1 malam lbh kurang br RM130.00..tue la rate plg mahal pon..heheheh 

nie la keadaan chalet Pak Itam ^_^

Beach View..nice right??

photoshoot by Nazurah Jalil xoxo

Abah main lelayang kt tgh pntai ^_^

lagi view chalet Pak Itam xoxo

best kn chalet pak itam nie..sesuai la utk family gathering @ ape2 reunion ke kn..sbb kt chalet nie siap ader ala2 kantin la port tk makan2..hehehe lbih 2 lak aku puji pak itam nie..heheheh ok malas la nk cter pnjg ape kata korg tgk jer smua pic yg tlah di snap oleh Pra-Photographer nie cik Nazurah aka adik aku xoxo..

odw to Cherating xoxo

ehh jmpa plak Cik Lokman n family singgah jp RnR Gambang ^_^

lapa jom makan xoxo

mat salleh bsantai ^_^

abah feeling model heheheh

abah main lelayang laa..

loveNANA xoxo

Nak mula dr mana ea??

cm ner nk start ea? aku dh la 1st time nk berBLOG nie..nk tau la jgk kn..blh ke aku post tragedi @ scene2 yg dh lpas..dh blaku? agak2 bosan x ea? sbbnye bnyak sgt bnda yg blaku dlm hdup aku nie aku nk crite kt diari alam maya aku nie..semua2 la psal hdup,kerja,mkan,dating..mcm2 la..tp soklannye blh ker? ermmmm aku perlukan la pndapat dh nasihat dr kwn2 aku yg dh masak sgt ngn BLOG nie..



loveNANA xoxo